Nye protester mod Swazilands enevældige konge

Tusinder af mennesker protesterede onsdag, torsdag, og i dag imod Swazilands enevældige konge over hele Swaziland, i en demonstration arrangeret af landets fagbevægelse. ”Tusinder af arbejdere er samlet i fem byer rundt omkring i landet for at protestere imod Swazilands udemokratiske styre”, udtalte Fundizwi Skhondze fra Swaziland Federation of Trade Unions forleden til South African Press Association.

Demonstranterne protesterede imod manglende demokrati i landet, hvor kongen regerer enevældigt, imod den store mangel på medicin i et land med over 40% Hiv-smittede, og over landets økonomiske krise, der betyder store nedskæringer på sociale ydelser og offentlige lønninger, imens landets kongefamilie og politikere giver sig selv en lønforhøjelse.

Ifølge repræsentanter for fagbevægelsen, er grænsen for hvad man vil acceptere nået. ”Den nuværende situation har så store kæmpestore socioøkonomiske omkostninger, at vi må sætte foden ned. Alle må kunne få del i nationens velfærd”, udtalte en repræsentant for Swazilands fagbevægelse forleden.

Ligesom under den Nordafrika-inspirerede fredelige opstand i april, har regimet i Swaziland dog tydeligvis ikke tænkt sig at acceptere til demonstranternes krav. Tværtimod forsøgte man at få demonstrationen, der var anmeldt i god tid, kendt ulovlig. ”Regeringen gik i retten for at stoppe protesten. Dette forsinkede protesten, men stoppede den ikke”, siger Sikelela Dlamini fra Swaziland United Democratic Front.

Ifølge menneskerettighedsadvokat Thulani Masuku, som repræsenterer fagforeningerne, er dette dog blot et af regimets måder at forsøge stoppe enhver form for protest imod kongen og regeringen. ”Dette er i sig selv et forsøg på, fra regeringens side, at forhale processen” sagde Masuku.

Desuden virker det til, at regimet også denne gang har valgt at møde fredelige protester for demokrati og socioøkonomisk retfærdighed med tilbageholdelser og vold, ligesom man i høj grad gjorde det i april og under andre lignende demonstrationer.

Associated Press rapporterede allerede onsdag, at flere var blevet tilbageholdt, og den af kongen ejede avis, the Swazi Observer, som ellers ikke er kendt for på nogen måde at tale demokratiforkæmpernes sag, skrev torsdag, at politiet havde tævet en mindreårig demonstrant.

Demokratibevægelsen, med fagbevægelsen i spidsen, lader sig dog ikke kue. Man har, sammen med landets forbudte politiske partier, og civilsamfundsorganisationer som Foundation for Socio-Economic Justice (FSEJ), som blandt andet underviser i demokratilære i landområderne, besluttet at arrangere månedlige demonstrationer resten af året.

Disse protesters succes afhænger dog af at landets demokratibevægelse, der før har fremstået splittet, optræder som en enhed, siger Dumezweni Dlamini fra FSEJ.

”Dette er et altangørende område, som Swazilands civilsamfund og de organisationer der kæmper for demokrati må enes om. Men når de gør det, vil kampagnerne uden tvivl føre til, at Swaziland få flerparti-demokrati”, siger Dlamini.

Read more:

Swaziland: uprising in the slip-stream of North Africa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: