Marokkos konges demokratiske ansigtsløftning

Marokkos Kong Mohammed VI gav forleden en TV-transmitteret tale, hvor han lovede en ny forfatning til landets enevældige kongedømme, der skulle sikre demokrati, god regeringsførelse, og social retfærdighed.

Det er noget komisk at en enevældig konge, der har siddet ved magten i over 11 år, pludseligt fremsætter et forslag om en demokratisk forfatning, og dermed antyder at der på ingen måde er demokrati, god regeringsførelse, og social retfærdighed i en af Vestens vigtigste allierede i ”kampen mod terror” og kampen mod afrikanske immigranter til Europa. Og den nye forfatning bibeholder da også magten hos kongen.

Komisk er det dog ingenlunde for masserne i Marokko, der, ligesom i andre lande i Nordafrika, har demonstreret for reelle forandringer, og ikke blot en ansigtsløftning at det bestående diktatur. Eller for indbyggerne i den Marokkanske koloni, Vestsahara, som stik imod international lov og et utal af resolutioner fra FNs sikkerhedsråd og –generalforsamling, med et trylleslag får regionalt styre, under flertalskontrol af de mange ulovligt tilflyttede marokkanere, i stedet for selvstyre.

Som sædvanligt vælger det internationale samfund, inklusive Danmark, sandsynligvis at tro på diktatorer som Marokkos konges forsikringer om, at forfatningen skam er demokratisk og at den vil gøre op med korruption og de mange menneskerettighedsovertrædelser som ikke mindst Saharawierne i det besatte Vestsahara er ofre for.

Vores landes regeringer vælger at tro på dette, fordi de betragter det som værende i deres interesse at gøre dette, ligesom det er i Marokkos konges interesse ikke at skabe for meget demokrati, at gøre op med landets korruption, eller at afkolonisere Vestahara.

Kongen, en håndfuld generaler, og en lille elite af velhavende marokkanere profiterer simpelt hen for meget ved at bibeholde en status quo som er til stor skade for såvel Marokkos indbyggere som befolkningen i Vestsahara.

Og den ansigtsløftning, som man forsøger at sælge til såvel marokkanerne som Marokkos allierede i Vesten, vil ikke ændre mærkbart på dette.

Read more:

The case for Western Saharan independence

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: