Danmark anerkender ikke Vestsaharas legitime regering

Udenrigsminister Lene Espersen udtalte forleden, i et svar på en forespørgsel fra Afrika Kontakt, at Danmark ikke overvejer at anerkende Saharawi Arab Democratic Republic (SADR), Vestsaharas legitime og internationalt anerkendte regering, som på grund af Marokkos kolonisering af Vestsahara holder til i et ørkenområde i en flygtningelejr i ørkenen.

”Danmark støtter fortsat FN’s bestræbelser på at finde en gensidigt acceptabel løsning på konflikten baseret på relevante sikkerhedsrådsresolutioner. En anerkendelse af SADR mener jeg ikke vil fremme en løsning af konflikten, men vi er fra dansk side i dialog med alle konfliktens parter,”  sagde Lene Espersen.

Michael Lund Jeppesen fra Udenrigsministeriets kontor for Mellemøsten og Nordafrika uddybede spørgsmålet om kontakt med konfliktens parter således, i går. ”Embedsmænd fra Udenrigsministeriets kontor for Mellemøsten og Nordafrika mødes fra tid til anden med repræsentanter fra Polisario [Vestsaharas befrielsesbevægelse]. Møderne giver Polisario mulighed for at orientere Udenrigsministeriet om situationen i relation til konflikten om Vestsahara set fra organisationens synspunkt”.

Størstedelen af Vestsahara har været besat af Marokko siden 1976, hvor landets daværende kolonimagt, Spanien, reelt afstod landet til Marokko mod at få del i Vestsaharas resurser, som Marokko ulovligt sælger ud af. Spørgsmålet om Vestsaharas tilhørsforhold skal, ifølge international lov, og hundredevis af FN-resolutioner, afgøres ved en folkeafstemning, men Marokko har forhalet denne i nu over 35 år.

Sikkert fordi den Internationale Domstol og mange andre med dem har konkluderet, at Marokko intet krav har på Vestsahara, og fordi man regner med at et overvældende flertal af Saharawier, Vestsaharas oprindelige befolkning, vil vælge uafhængighed fra Marokko ved en sådan folkeafstemning.

2 Responses to Danmark anerkender ikke Vestsaharas legitime regering

  1. Søren Friis says:

    Jeg havde ikke set denne artikel før jeg skrev kommentaren, men tænkte du måske var interesseret i dette link: “Langvarigt Vestsahara-dobbeltspil må ophøre”, http://www.udenriget.dk/?p=944.

  2. Pingback: Langvarigt Vestsahara-dobbeltspil må ophøre « Udenriget.dk

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: