Lærere i Swaziland intimideres af regimet

”Lærerne bliver intimideret. I morges blev skoleinspektørerne beordret til at indsende en liste over de af deres ansatte der ikke mødte på arbejde, og som deltog i marchen, i fredags. Dette er et desperat forsøg på at skræmme lærerne fra at deltage i den uundgåelige opstand”, udtaler en kilde til Swaziland Solidarity Network.

En anden kilde, Zanele, som er lærer på en skole i Swaziland, udtalte til en lokal avis, at ”mange lærere er nervøse over hvad der sker med dem, efter de er blevet meldt til Swazilands Regional Education Office”.

I fredags demonstrerede op imod 10.000 mennesker, anført af lærernes fagforening Swaziland National Association of Teachers (SNAT), i det lille enevældige kongedømme Swaziland imod fyringer, løntryk, og for demokrati. Lærerne står blandt andet til betragtelige nedskæringer i deres i forvejen lave løn. ”Vi marcherede for hele landet. Regeringen er gennemkorrupt og evner ikke at lede os ”, udtalte SNATs præsident, Sibongile Mazibuko til IPS efter marchen.

På grund af blandt andet finansielle fejldispositioner, står Swaziland nemlig på randen af en finansiel katastrofe der betyder at landet ikke længere kan betale de offentlige ansatte deres fulde løn. En af de mere absurde manifestationer af dette, var i december sidste år, hvor en lokal netudbyder lukkede regeringens officielle hjemmeside ned i flere dage på grund af ubetalte regninger på op imod 100.000 kroner.

Selvom Swaziland nominelt er et mellemindkomstland, lever to tredjedele af landets cirka en million indbyggere for under en dollar om dagen, mange på fødevarehjælp fra FN, over 40% af befolkningen har Aids, og arbejdsløsheden er ligeledes på over 40%. Samtidigt har landets enevældige konge en personlig formue på over 250 millioner dollars, har 14 koner, og lever et liv i vild luksus.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: