Danmark burde anerkende og støtte Vestsaharas eksilregering

”Vestsahara-konflikten har i årevis været forsømt. En af de vigtigste opgaver for de Nordiske lande burde derfor være at anerkende Vestsaharas eksilregering. Dette ville være en stor hjælp for, og styrke, dem i deres forhandlingsarbejde”, siger folketingsmedlem for Vänstrepartiet i Sverige, Lotta Johnsson Fornarve. Hun deltog i Vestsaharas eksilregerings 35 års jubilæum, som den eneste repræsentant for det officielle Norden.

Den danske delegation, derimod, var alene repræsenteret ved solidaritetsorganisationen Afrika Kontakt. Den Danske regering tager tilsyneladende ikke sine menneskerettighedsmæssige og demokratiske ansvar i Vestsahara alvorligt. Og dette selvom udenrigsminister Lene Espersen, så sent som i december hævdede at være ”stærkt bekymret for udviklingen” i Vestsahara og at ”Danmark støtter FN’s bestræbelser på at finde en gensidigt acceptabel løsning på konflikten baseret på relevante sikkerhedsrådsresolutioner”. Men hvordan kan man finde en gensidig acceptabel løsning på et problem, hvis man ikke taler med den ene af parterne?

En konkret måde hvorpå Danmark kunne vise sin støtte til Vestsahara var netop ved at anerkende landets eksilregering, Saharawi Arab Democratic Republic (SADR), som Lotta Johnsson Fornarve foreslår. SADR er på grund af Marokkos 35-årige besættelse af det mest af Vestsaharas område, administreret fra et øde ørkenområde nær Tindouf i Algeriet, men alligevel har over 80 lande, overvejende lande fra Afrika, Sydamerika, og Asien der alle selv har erfaringer med at være kolonier, anerkendt SADR. Og SADR er derudover medlem af den Afrikanske Union på lige fod med de andre medlemslande.

En anden måde er ved at Danmark deltager i konferencer og andre arrangementer som enten er arrangeret af SADR, eller hvor repræsentanter for SADR deltager. En sådan mulighed forelå da SADR fejrede eksilregeringens 35 års jubilæum den 27. og 28. februar i år i Tindouf-flygtningelejrene og i den lille del af Vestsahara som bestyres af SADR, med kulturelle indslag og konferencer. Her kunne man have diskuteret og netværket med blandt andet ministre i SADR-regeringen og fremlagt Danmarks holdning til Vestsahara-konflikten.

Sverige var derimod, som det eneste land i Norden, officielt repræsenteret ved folketingsmedlemmet for Vänstrepartiet, Lotta Johnsson Fornarve. Sverige var således, ligesom adskillige andre lande, såsom Mexico, Algeriet og Sydafrika, repræsenteret ved enten parlamentarikere eller ambassadører.

Lotta Johnsson Fornarve holdt en meget vel modtaget tale under jubilæet, hvor hun modtog store klapsalver fra de tusinder af delegerede og andre tilhørere, da hun sagde at hun håbede at ”de nuværende diskussioner [mellem Vestsaharas befrielsesfront, Polisario, og den Marokkanske regering] vil føre noget positivt med sig, så vi endeligt kan få sat en stopper for 35 års ulovlig Marokkansk besættelse af Vestsahara”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: