Lene Espersen er ”stærkt bekymret” for udviklingen i Vestsahara

I et svar på et brev som Afrika Kontakt sendte udenrigsminister Lene Espersen om situationen i Vestsahara, udtaler hun, at hun er ”stærkt bekymret for udviklingen” i landet. Desuden påpeger hun, at Marokkanske sikkerhedsstyrkers angreb på protestlejren i de besatte områder i Vestsahara i november, hvor snesevis blev dræbt og tusindvis såret, ”naturligvis [er] meget beklagelig”, og at hun gerne ser ”at MINURSO i forbindelse med forlængelse af missionens mandat også får mandat til at monitere menneskerettighedssituationen i Vestsahara”.

Desværre virker dette ikke til at have ansporet Lene Espersen og den danske regering til at stille nogle krav til Marokko, hverken om en undersøgelse i forhold til angrebet, eller til mere direkte at kræve den folkeafstemning i forhold til Vestsaharas tilhørsforhold, som international lov kræver det, og som adskillige FN-resolutioner har krævet i årtier.

Resten af brevet er nemlig fyldt med et diplomatisk ordvalg og undvigende snak, som man desværre efterhånden forventer det når der tales om handling i forhold til situationen i Vestsahara. Lene Espersen siger blandt andet at ”Danmark støtter FN’s bestræbelser på at finde en gensidigt acceptabel løsning på konflikten baseret på relevante sikkerhedsrådsresolutioner”, men disse resolutioner kræver en folkeafstemning som Marokko netop gør alt for at undgå. Udenrigsministeren siger også i brevet, at man vil ”bakke op om en evt. FN-undersøgelse af de nylige begivenheder i og omkring Laayoune” (føromtalte angreb), men hvorfor ikke gå forrest og kræve sådan en undersøgelse?

Det er derudover mærkværdigt at Danmark og udenrigsministeren ikke har udtrykt bekymring for, at EU – også på vegne af Danmark – er ved at genforhandle en fiskeriaftale, der netop ikke tager højde for folkeretten og Saharawiernes legitime ret til deres resurser, og som til stadighed ulovligt frarøver dem deres maritime resurser.

Links:

Lene E. er “stærkt bekymret”, Arbejderen, 22 December 2010

One Response to Lene Espersen er ”stærkt bekymret” for udviklingen i Vestsahara

  1. Pingback: Denmark’s hypocritical stance on Western Sahara « Stiff Kitten's Blog – development & socio-political issues

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: