Dansk journalist afhørt og deporteret: Ville til Vestsahara

Marokko forsøger med alle midler at fastholde sit medie-blackout omkring landets sikkerhedsstyrkers overgreb og drab i protestlejren nær Aaiun, i den besatte del af Vestsahara, den 8. november. Denne gang gik det ud over en dansk journalist, freelanceren Mads Ellesøe.

Mads Ellesøe blev i går, den 28. november, tilbageholdt, forhørt, og deporteret af Marokkanske sikkerhedsstyrker til Paris, hvor han nu befinder sig. Harddisken på hans og kærestens computer blev desuden pillet ud uden hans vidende.

”Jeg var på mit hotelværelse, lå i sengen sammen med min kæreste, da seks civilklædte mænd kom og tog mig med til stationen”, fortalte Mads Ellesøe over telefonen til Afrika Kontakt. ”Her spurgte de intenst ind til hvem jeg var, hvad jeg lavede her, og hvad min holdning til Vestsahara var”. Som begrundelse for hans tilbageholdelse, fik han at vide at han blev betragtet som en ”trussel imod statens sikkerhed”, fordi han var journalist.

Mads Ellesøe blev ikke fysisk mishandlet eller udsat for trusler, selv om han fortalte, at politiet brugte hvad han omtalte som ”lidt good-cop, bad-cop-stil” overfor ham. ”Den ene opførte sig ubehageligt og anklagende, den anden var flink”.

Mads Ellesøe måtte efter forhøret skrive under på, at han var ”en trussel imod den marokkanske stat”, hvorefter han blev fulgt til lufthavnen og sat på et fly til Paris.

Han var på vej til Aaiun i de besatte områder i Vestsahara, for at undersøge anklagerne om Marokkos svære menneskerettighedsovergreb i de besatte områder. ”Det er svært at vide, hvorfor de blev opmærksomme på mig”, siger Mads Ellesøe. ”Men det er tydeligt for mig, at Marokko ikke ønsker opmærksomhed om hvad de laver i Vestsahara. Derfor nægter de journalister og NGOer indrejse”.

Mads Ellesøe fortalte desuden, at han havde kontaktet både det danske Journalistforbund og Udenrigsministeriet, og at begge havde lovet ham at handle på sagen. Han har desuden givet interviews til både Danmarks Radio og Ritzau.

Mads Ellesøe var i øvrigt ikke ene om at blive deporteret  i går af marokkanske sikkerhedsstyrker. Også flere lokalpolitikere fra Lanzarote, der ville undersøge anklagerne om menneskerettighedsovertrædelser i de besatte områder, blev deporteret.

Mads Ellesøe er en undersøgende freelancejournalist der har besøgt og skrevet om Vestsahara, blandt andet gennem et længere indlæg i Amnestys medlemsblad fra november 2010 og en radiodokumentar på P1 den 25. november 2010. Mads Ellesøe er desuden kendt for sine dokumentarfilm, herunder ’Jacob og Klanen’ om Ku Klux Klan sendt på DR2, for sine reportager fra brændpunkter som Afghanistan, og for at have modtaget Sten Baadsgaard Prisen 2007 for sin ”afslørende og dybdeborende journalistik”.

Links:

Danish journalist detained in Morocco, Politiken, 29 November 2010

Dansk journalist anholdt i Marokko, Amnesty International, 29 November 2010

Dansk journalist afhørt og deporteret af marokkanske sikkerhedsstyrker, U-landsnyt, 29 November 2010

Dansk journalist anholdt i Marokko, Politiken, 29 November 2010

Dansk journalist anholdt i Marokko, DR Nyheder, 29 November 2010

Danish journalist deported from Morocco after covering EU-fisheries, WSRW, 29 November 2010

Dansk journalist anholdt i Marokko, Journalisten, 29 November 2010

Blodige konsekvenser af europæisk fiskeri i Afrika, P1 Dokumentar, 25 November 2010

Amnesty Bladet

One Response to Dansk journalist afhørt og deporteret: Ville til Vestsahara

  1. Pingback: Død under fodbold-fejring | Kenworthy News Media

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

<span>%d</span> bloggers like this: