Hvorfor skal der lig på bordet før verden interesserer sig for Vestsahara?

Aviser og andre medier rundt omkring i verden har dækket det – også i Danmark.

Mange menneskerettighedsorganisationer, med Amnesty International i spidsen, har fordømt det.

Og Danske politikere, med Mogens Lykketoft i spidsen, har afkrævet Lene Espersen et svar på det.

Jeg taler her om Marokkos uprovokerede angreb på civile Saharawier, de internationalt anerkendte oprindelige indbyggere i Vestsahara, i protestlejren Gdeim Izik i det besatte Vestsahara. Over 20.000 Saharawier var i gang med en fredelig protest imod de umenneskelige forhold som de må leve under i det Marokkansk besatte Vestsahara, da marokkanske tropper angreb lejren ved daggry den 8. november. Mindst 20 blevet dræbt og hundredvis sårede i angrebet, og menneskerettighedsovertrædelserne i området fortsætter fra Marokkos side gennem tæv og rettergange baseret på tilståelser afgivet under tortur.

Når menneskerettighedsovergreb og drab sker i de besatte områder i Palæstina er det nærmest sikret omtale. Men når noget tilsvarende foregår i de besatte områder i Vestsahara mødes det oftest af en rungende tavshed i såvel medier som i alverdens parlamenter. Og dette selvom befolkningen i Vestsahara har oplevet det ene brud på menneskerettighederne efter den anden, i landets over 30 år lange konflikt med besættelsesmagten Marokko, hvilket gør konflikten i Vestsahara til den længst varende i Afrika.

Måske skal grunden til denne tavshed findes i, at man igennem længere tid har udnyttet Vestsaharas resurser stik imod international lov. Fiskeriaftalen mellem EU og Marokko, som EU er i færd med at forny med Marokko, der ulovligt tillader EU at fiske ud for Vestsaharas kyster, er blot et eksempel på denne tendens.

Marokko er reelt et enevældigt kongedømme, hvor menneskerettighedsovertrædelser, ligesom i Vestsahara, hører til dagens orden. Men dette bekymrer tilsyneladende ikke EU, der gentagende gange har indgået aftaler med Marokko der er i strid med Folkeretten, fordi de ulovligt udnytter Vestsaharas resurser.

Ligesom i andre konflikter rundt omkring i verden, fra apartheidstyrets mangel på olie i Sydafrika til opkøb af bloddiamanter i Zimbabwe, er det udnyttelsen af disse resurser der er med til at holde konflikten i gang. Hvis ikke især Vestlige lande blev ved med at købe Vestsaharas fosfat eller fiske ud for Vestsaharas kyster, ville Marokko nemlig ikke have råd til at blive ved med at opretholde den enormt dyre besættelse af Vestsahara.

Og måske skal grunden til at medierne i Danmark trods alt har valgt at dække hvad mange har kaldt en massakre, findes i at dødstallene trods alt er tocifrede. Folk der lider i stilhed, eller dør eller tortureres enkeltvis, sælger åbenbart ikke nok aviser.

2 Responses to Hvorfor skal der lig på bordet før verden interesserer sig for Vestsahara?

  1. Pingback: Lene Espersen er ”stærkt bekymret” for udviklingen i Vestsahara « Stiff Kitten's Blog – development & socio-political issues

  2. Pingback: Et frit Vestsahara har stor demokratisk og menneskerettighedsmæssigt potentiale « Stiff Kitten's Blog – development & socio-political issues

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: