Send frihedsministeren til Swaziland!

”Befolkningen i Swaziland har ingen politiske rettigheder overhovedet – hvis du kritiserer regeringen bliver du betragtet som terrorist. Undertrykkelsen vokser dag for dag men lande som Danmark er tavse”. Maxwell Dlamini er ved at beskrive situationen i sit hjemland, Swaziland. Et land hvor fortalere for demokrati dagligt bliver chikaneret og tortureret. Et land hvor to tredjedele af befolkningen lever i fattigdom. Men også et land hvor kongen og hans familie lever i en nærmest forargelig luksus. Maxwell har selv prøvet at blive truet på livet af politiet og det der er værre.

Maxwell er en spinkel, veltalende ung mand på blot tyve år. Han er præsident for Swazilands studenterforening for højtuddannede, Swaziland National Union of Students, og er i Danmark for at forsøge at skabe opmærksomhed om situationen i Swaziland. I Danmark er det dog op ad bakke med at få Swaziland på dagsordnen da ingen rigtig kender til landet andet end gennem turistbrochurer der lover malerisk natur og eksotisk kultur. Pressen har valgt ikke at dække Swaziland, og den danske regering og den danske ambassade har valgt at forholde sig passive.

”Swaziland er ikke en prioritet for regeringen. Det overlader vi til EU”, fik jeg at vide da jeg mødtes med udenrigsministeriet. Den danske ambassade sender også sorteper videre. ”Det kan måske rykke hvis det kommer på dagsordenen i den Afrikanske Union”, ”jeg tror helt ærligt ikke at det ville hjælpe hvis EU kritiserer Swazilands styre”, og ”vi har ikke en selvstændig udenrigspolitisk holdning som ambassade” var hvad de havde at sige til den sag da jeg var i Swaziland i september.

Andre steder har man dog fået øjnene op for situationen i Swaziland. ”Både IMF, USA, og selv EU har mandet sig op til at kritisere regimet”, siger Maxwell. Desuden er nabolandet Sydafrika, som Swaziland er afhængigt af i forhold til blandt andet samhandel, ligeledes begyndt at fokusere på den kritisable menneskerettighedssituation i landet. Og selv den mindste kritik hjælper, siger Maxwell. ”Kongen tager sjældent til Europa mere på grund af den kritik der trods alt er kommet. Men vi har brug for at det internationale samfund decideret isolerer Swaziland”.

I Swaziland er det også op ad bakke med at få budskabet om demokrati ud. Det fleste medier er i lommen på kongen, og den eneste uafhængige avis udøver en høj grad af selvcensur. Måske fordi hovedannoncøren er regeringen. Desuden er uddannelsesniveauet generelt lavt. ”Få mennesker i Swaziland har en uddannelse fordi uddannelse ikke prioriteres. Kongen ønsker simpelt hen ikke at befolkningen bliver bevidstgjorte. Og selv de der får en uddannelse bliver systematisk indoktrineret af regeringen”, siger Maxwell.

Maxwells krav om et anstændigt samfund burde egentligt ikke være urealistisk for et land der, selvom mange er fattige, faktisk er et mellemindkomstland. ”Vi ønsker bare en demokratisk regering. Vi vil ikke af med kongen – vi vil bare have mulighed for at vælge vores egen regering og kunne kritisere dens fejl”, siger Maxwell. Og hans krav til det internationale samfund om at isolere regimet i Swaziland burde heller ikke være urealistisk at opfylde. Men der kræver at nogle gider at interessere sig for landet og holde Søren Pind op på hans skåletaler om at sprede frihed i Afrika. Lad denne opfordring være en begyndelse.

Links:

Swazilandsk studenterpolitiker: Historien vil dømme os, HippoCampus, December 2010 (side 10)

Borgerne har ingen rettigheder overhovedet, Rød + Grøn, December 2010 (page 6)

– Jeg kan ikke være bange, Arbejderen, 11 November 2010

Demokratiforkæmper fra Swaziland frygter blodbad, Modkraft, 5 November 2010

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: