Stop MR-brud under VM, siger Afrika Kontakt

Den danske forening Afrika Kontakt kræver i en pressemeddelelse, at den sydafrikanske regering og FIFA stopper med at bryde menneskerettighederne i forbindelse med VM i Fodbold, herunder stopper tvangsflytningerne og fratagelsen af fattige gadesælgeres levebrød.

Afrika Kontakt kræver også at de mennesker der allerede er blevet flyttet mod deres vilje, eller som står til at miste deres indtjeningsgrundlag på grund af VM, bliver kompenseret for dette efter at turneringen er slut, ligesom foreningen beder den danske regering om at lægge pres på den sydafrikanske regering og FIFA for at disse krav efterkommes.

Afrika Kontakt står langt fra alene med kravene om overholdelse af menneskerettighederne i Sydafrika. Ligesom Afrika Kontakt, kræver blandt andet Socialdemokraternes medieordfører, Mogens Jensen, at den danske regering siger klart og tydeligt til Sydafrika at det er uacceptabelt at der foregår overgreb på menneskerettighederne under VM, ligesom Amnesty International kræver at mennesker der enten har mistet deres bolig eller deres erhverv, som følge af disse tvangsfjernelser enten nu eller efter VM, får en tilstrækkelig kompensation.

Også i Sydafrika protesteres der imod menneskerettighedssituationen i landet i forbindelse med VM. Den sydafrikanske NGO, Anti-Privatisation Forum, afholder en protest march til Soccer City Stadium i forbindelse med VM’s start i morgen, den 11 juni, for at protestere imod tvangsfjernelserne og at den sydafrikanske regering har brugt uanseelige summer penge på stadionbyggeri, der i stedet kunne have været brugt på at bygge hundredetusinder af huse til fattige sydafrikanere.

Realiteterne for flertallet af Sydafrikas fattige ved VM i Fodbold står altså i skærende kontrast til det glansbillede som både FIFA og den Sydafrikanske regering forsøger at tegne. I stedet for at give et tiltrængt løft til Sydafrikas fattige, vil afholdelsen af VM gøre mange fattige Sydafrikanere endnu fattigere end de er i forvejen ved at fratage dem deres levebrød eller bolig. Mange sydafrikanere, der i forvejen levede i slumområder, er blevet tvangsfjernede til såkaldte midlertidige ”relocation camps” som Blikkiesdorp, hvilket giver foruroligende påmindelser om apartheid-regimets lignende tvangsflytninger. Desuden kræver FIFA, at gadesælgere ikke må sælge deres varer inden for en 1 km radius af de stadions hvor der spilles kampe, selvom dette er måden hvorpå mange fattige sydafrikanere til dagligt ernærer sig, fordi FIFA har givet multinationale firmaer eneret på salg af mad og drikkevarer.

Kontakt Anti-Privatisation Forum for yderligere informationer om protestaktionen ved Soccer City Stadium på følgende telefonnumre: Kontor på +31 011-3338-334 eller Mashao Chauke på +27 0822126518 eller chaukemash@gmail.com, Malapela på +27 0790929898, Sipho Magudulela på +27 0749382145 eller si.magudulela@webmail.co.za, Sithembiso på +27 0781480153.

Links:

Dansk NGO til VK, Pretoria og FIFA: Stop menneskerettighedskrænkelser under VM, U-landsnyt, 10 June 2010

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: